• Home > 
  • Nieuws > 
  • Wie heeft recht op (geroofde) kinstschatten uit het verre verleden?

Wie heeft recht op (geroofde) kinstschatten uit het verre verleden?

10-11-08

Bron: NRC Handelsblad, boeken, vrijdag 24 oktober 2008, p. 7

Boek: James Cuno: Who Owns Antiquity?

De laatste tien jaren claimen landen als Egypte, China, Italiƫ of Griekenland claimen steeds vaker hun 'rechtmatige eigendommen' terug van musea. Zo claimt Griekenland de Elgin Marbles en Egypte de Steen van Rosetta van het Britisch Museum in Londen.

Als James Cuno, directeur van het Kunstinstituut in Chicago het voor het zeggen zou hebben, zouden deze kunstwerken nooit terugkeren. Volgens James Cuno zijn deze kinstschatten van oude culturen het eigendom van de mensheid als geheel. Aanspraken van staten op deze kunstschatten enkel omdat de vindplaats zich binnen hun grenzen ligt wijst hij catagorsich af.

De rechtmatigheid van bijvoorbeeld de Elbin Marbles in eht Britisch Museum stelt hij nergens ter disussie. Hij ziet hun aanwezigheid daar als voldongen feit en stelt dat deze een belangrijke functie hebben omdat ze een weergave van de menselijke beschaving bieden.

 


Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *