Werknemer schadeplichtig bij proeftijdontslag?

08-04-09

Een werknemer zegt zijn arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd op. Er was geen concurrentie- of relatiebeding overeengekomen. Naar opvatting van de werkgever is de werknemer schadeplichtig omdat hij zich niet als een goed werknemer heeft gedragen nu hij een acquisitiegesprek als verkapt sollicitatiegesprek heeft gebruikt om vervolgens bij een beoogde klant in dienst te treden. De werkgever vordert op basis daarvan vergoeding van de schade, bestaande uit kosten van een selectieprocedure, het aan de werknemer betaalde loon en gederfde winst. De kantonrechter Haarlem wijst de vordering gedeeltelijk toe.

Gederfde winst
Het Hof Amsterdam oordeelt echter in het hoger beroep dat het de werknemer vrij staat om tijdens de proeftijd per direct op te zeggen. Wat betreft de gederfde winst meent het hof dat het verband tussen de opzegging en de schade niet voldoende is aangetoond door de werkgever. Het is onwaarschijnlijk dat het bedrijf wél klant zou zijn geworden omdat dit bedrijf duidelijk had aangegeven dat het niet met externe adviseurs werkt.

Niet schadeplichtig
De Hoge Raad heeft de uitspraak van het hof in stand gelaten. In het arrest benadrukt de Hoge Raad dat de eisen van goed werkgever- en werknemerschap ook tijdens de proeftijd gelden. De Hoge Raad is alleen niet toegekomen aan de beoordeling of sprake was van 'slecht werknemerschap' omdat de werkgever het verband tussen de opzegging en de schade niet voldoende had aangetoond. Het is niet ondenkbaar dat, indien de werkgever dit verband wel had kunnen aantonen, de werknemer wel schadeplichtig zou zijn geweest ten aanzien van de gederfde winst.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *