Vijf doeken van Malevitsj naar erven

25-04-08

De gemeente Amsterdam zal vijf schilderijen uit de Malevitsjcollectie van het Stedelijk Museum afstaan aan de erfgenamen van de Russische schilder Kazimir Malevitsj. Dit zijn beide partijen na vier maanden onderhandelen overeengekomen.

Met deze schikking komt een eind aan een jarenlange strijd tussen de erfgenamen en de gemeente over het eigendom van de Malevitsj-collectie, die 68 werken omvat, waaronder 29 schilderijen, zes gouaches, vijftien tekeningen en een serie 'theoretische kaarten'.

De Malevitsjcollectie werd precies vijftig jaar geleden door de gemeente Amsterdam voor 110.000 gulden aangekocht van de Duitse architect Hugo Häring, die de werken toen in bewaring had. De erfgenamen hebben altijd volgehouden dat Häring niet de eigenaar, maar slechts de beheerder van de collectie was en dus niet gerechtigd was tot verkoop. De gemeente Amsterdam bleef van mening dat de transactie volstrekt legaal was geweest.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *