Scholingsbonus voor met ontslag bedreigde werknemers

19-06-09

Minister Donner (Sociale Zaken) heeft de al eerder aangekondigde scholingsbonus officieel bekendgemaakt. Werkgevers die een elders met ontslag bedreigde werknemer aannemen, kunnen een bonus van maximaal € 2500 krijgen. Voorwaarde is dat het bedrijf of de instelling er zelf minimaal hetzelfde bedrag bijlegt.

De bonus geldt zowel voor bedrijven als voor de overheid. Daarbij maakt het niet uit welke sector een werknemer komt. De hoogte van de bonus is afhankelijk van de bijdrage van een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O+O) in de betreffende sector, voor zover aanwezig. Minister Donner heeft een bedrag van € 72 miljoen voor de bonussen gereserveerd.

De scholingsbonus is onderdeel van een pakket crisismaatregelen, zoals eind maart aangekondigd. Het kabinet stelt van 2009 tot en met 2011 in totaal € 700 miljoen beschikbaar voor de crisismaatregelen voor de arbeidsmarkt. Daarnaast is er € 57 miljoen beschikbaar voor ervaringscertificaten (evc's) en ervaringsprofielen (evp's) die de bestaande competenties van werknemers vastleggen die niet beschikken over een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt.

Verder trekt het kabinet € 16 miljoen extra uit voor veertig leerwerkloketten voor een betere aansluiting van arbeidsmarkt en onderwijs in de regio. Het kabinet treft ook een regeling om oudere werklozen meer kansen op de arbeidsmarkt te geven en werkgevers te stimuleren hen in dienst te nemen.

De tijdelijke regeling vergoedt werkgevers de loonkosten als een oudere werkloze die zij in dienst hebben genomen ziek wordt. De regeling geldt alleen voor werknemers die op de invoeringsdatum 55 jaar of ouder zijn en meer dan een jaar werkloos zijn.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *