Rumoer om Anne Frank, de musical

08-02-08

Op 28 februari gaat in Madrid een musical over Anne Frank in premiere. Daarover is ophef ontstaan: is een musical wel de gepaste vorm voor het verbeelden van oorlogsleed?

De boom in haar achtertuin mag niet woren gekapt, vinden beschermers van de nagedachtenis van het meisje dat het bekendste slachtoffer van de jodenvervolging is. Maar mag het leven van Anne Frank wél als een 'lichte' musical in het theater worden opgevoerd? Over deze vraag is internationale ophef ontstaan naar aanleinding van de aanstaande premiere van Ana Frank - Un Canto a la Vida (Anne Frank - een lied op het leven) van de Spaanse schrijver Rafael Alvero.

De controverse ontstond afgelopen week na publicaties over mogelijke juridische stappen tegen de opvoering. Auteursrechtelijk is het echter lastig de opvoering van de musical tegen te houden. De Spaanse musicalversie is gebasseerd op eigen script, dat geen letterlijke citaten uit het dagboek bevat. Gerechtelijke stappen lijken dus niet aan de orde. De tekst is geschreven door de inmiddels overleden schrijver Alfredo Manas; musical- en operacomponist Jose Luis Tierno tekende voor de muziek en het libretto.

Het leven van Anne Frank is eerder zonder ophef voor het theater bewerkt. In 1985 werd het stuk Yours, Anne uitgevoerd in New York, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen bracht in 1994 met Je Anne een eerste musicalvorm. Beide baseren zich op de oorspronkelijke theateruitvoering van Frances Goodrich en Albert Hackett uit 1955.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *