Rekenkamer bekijkt kunstbeleid

10-04-08

De Rekenkamer van de gemeente Amsterdam gaat het kunst- en cultuurbeleid van de gemeente onderzoeken. De onderzoekers kijken of subsidiëring door de gemeente doelmatig is. Volgens Victor Eiff, directeur van de Rekenkamer Amsterdam, moet een steekproef onder dertig culturele instellingen uitwijzen of de verleende subsidies goed worden besteed. „Verder gaan we vier instellingen aan een uitgebreider onderzoek onderwerpen." Dit zijn de cultuurpodia het Muziekgebouw aan 't IJ en jazzpodium Bimhuis, theater de Kleine Komedie, het Fotografiemuseum Amsterdam (Foam) en Frascati/Nestheaters.

In de onderzoeksopzet van de Rekenkamer staat dat er in de afgelopen jaren berichten in de media zijn verschenen „die te denken kunnen geven over de wijze waarop Amsterdam uitvoering geeft aan het kunstbeleid." Als voorbeeld wordt de lening aan Carré in 2004 genoemd, die recentelijk werd gevolgd door het kwijtschelden van 2,2 miljoen euro en een schenking van 2,1 miljoen euro.

Ook noemt de Rekenkamer de grote nieuwbouw- of verbouwprojecten, waarbij na de initiële financiering van de ontwikkeling ervan een tekort zou ontstaan in de exploitatie. Een voorbeeld is het Muziekgebouw aan 't IJ.

Jan Riezenkamp, voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad, noemt het 'een goede zaak' dat er wordt gekeken naar de besluitvorming rondom dit soort grote nieuwbouwprojecten. „Politici en bestuurders houden ervan gebouwen neer te zetten en denken dan dat ze klaar zijn. Maar wat gebeurt met de exploitatie van die nieuwe instellingen? Ze moeten het gebouw kunnen onderhouden, hun zalen verhuren. Ons advies is: regel eerst de boel goed."

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *