Plasterk: 13 miljoen voor 35 steden

14-12-07

Minister Plasterk (OCW) gaat een kwart van het rijksbudget voor beeldende kunst verdelen over 35 steden. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer in zjin beleidsnotitie over beeldende kunst. In totaal 26 plaatsen - provinciehoofdsteden en steden met meer dan 90.000 inwoners - krijgen elk €150.000,- De negen 'netwerksteden' (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Enschede en Groningen) behouden hun huidige budget.

Samen krijgen de steden 13,3 miljoen euro. Dat geld komt beschikbaar door de opheffing in 2009 van de subsidie via de Geldstroom BKV, waar 16,1 miljoen euro per jaar naar toe ging. Plasterk investeert daarvan 2,5 miljoen in instellingen die zich op het presenteren van kunst richten en die geen eigen collectie bezitten, zoals De Appel in Amsterdam en Witte de With in Rotterdam. Omdat Nederlands design internationaal goed scoort ontvangt de Premsela Stichting €400.000,-. Musea kunnen voor internationaal spraakmakende exposities €500.000,- krijgen.

De minister wil dat musea beter gaan inspelen op 'maatschappelijke ontwikkelingen'. Musea moeten een 'betekenisvolle positie hebben, zowel in de kunstsector als in de samenleving'. Kunstenaars moeten zich sterker gaan positioneren in de markt.

Plasterk wil af van de overlap tussen de startstipendia en sociale uitkeringen over kunstenaars. Hij overweegt de stipendia te gebruiken voor het stimuleren van de 'internationale orrientatie' van de kunstenaars. Het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) moet een deel van haar budget voor individuele subsidies gaan inzetten voor het 'verstreken van de relatie tussende kunstenaars en zijn afnemers'.

Over de vraag of er niet teveel kunstenaars zijn, zegt Plasterk dat er niet veel kunstenaars van de academies komen. Hij tempert wel de verwachting van afgestudeerden dat ze allemaal een leven als autonoom kunstenaar kunnen leiden. De minister handhaaft zijn omstreden voornemen de kunstkoopregeling af te schaffen.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *