• Home > 
  • Nieuws > 
  • Ontbinding arbeidsovereenkomst bij frequent ziekteverzuim

Ontbinding arbeidsovereenkomst bij frequent ziekteverzuim

04-05-09

Een ziekenhuis vraagt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden van een werkneemster die regelmatig ziek is. Ze valt steeds vaker enkele dagen uit met wisselende klachten, die niet werkgerelateerd zijn. Volgens de werkgever worden collega's hierdoor onevenredig belast.

Het ziekenhuis sprak veelvuldig met de werkneemster over het ziekteverzuim, maar zij bleef zich regelmatig ziekmelden. Ook kreeg ze tijd en ruimte om een andere interne of externe functie te zoeken. Dit bleef zonder resultaat.

De kantonrechter concludeert dat de ziekmeldingen tot een verandering in de omstandigheden hebben geleid, zodanig dat het billijk is dat de arbeidsovereenkomst wordt beƫindigd. De rechter hanteert hierbij dezelfde criteria als het UWV bij opzegging wegens frequent ziekteverzuim:
Er moet sprake zijn van regelmatig ziekteverzuim;
Het ziekteverzuim moet dusdanig verstorend werken op het arbeidsproces of onevenredig zwaar drukken op de andere werknemers dat het van de werkgever in redelijke zin niet verlangd kan worden de arbeidsrelatie voort te zetten;
De werknemer zal naar verwachting niet binnen 26 weken hersteld zijn. Of, in dit geval, de kantonrechter verwacht niet dat er binnen een periode van 26 weken verandering komt in het ziekteverzuim van werknemer;
Het is redelijkerwijs niet mogelijk de werknemer te herplaatsen in een aangepaste of andere passende functie binnen de organisatie.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *