'Onduidelijke verdeling van Cultuurgelden'

14-12-07

De provincies geven onjuiste informatie over de verdeling van de cultuurgelden in Nederland. Amsterdam krijgt niet de helft van de kunstsubsidies, maar slechts 7,5%.

Dit zegt de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (Cultuur, PvdA) in een reactie op een recente berekening van het Inter Provinciaal Overleg (IPO). Deze provinciale lobbygroep overhandigde de Tweede Kamer onlangs een petitie met de oproep iets te doen aan de 'scheve verdeling' van kunstsubsidies. De kamer debatteert aanstaande maandag over de begroting van Plasterk.

Van de ongeveel 400 miljoen euro die het rijk jaarlijks aan culturele instellingen geeft, gaat volgend het IPO 200 miljoen euro naar Amsterdam. 'De cijfers van het IPO deugen niet, blijkens mijn eigen berekeningen', zegt Gehrels. 'Het IPO rekent ten onrechte subsidies mee die niet alleen met Amsterdam te maken hebben. Als je die eraf trekt, houd je 30 miljoen, of 7,5% over.

Zo gaat er jaarlijks 60 miljoen euro naar het Nederlands Fonds voor de Film en het Literair Productie- en Vertalingsfonds. 'Die fondsen zitten weleenswaar in Amsterdam, maar verdelen hun geld over heel Nederland. Jan Wolkers schreef zijn romans toch ook op Texel?'Maar komt niet een flink deel van dit geld terecht bij Amsterdamse kunstenaars? 'Om dat te weten, moet je cijfers uitdiepen. Maar waar het om gaat is dat films van een Amsterdamse filmmaker als Eddy Terstall in heel Nederland te zien zijn'.

Nog eens 50 miljoen is voor reisverplichtingen voor instellingen voor podiumkunsten zoals het Nationaal Ballet. 'Maar dat zijn ook landelijke instellingen, die door heel Nederland reizen', zegt Gehrels. Ook de 60 miljoen voor bijvoorbeeld het Rijksmuseum , De Nederlandse Opera en het Concertgebouworkest worden volgens Gehrels onterecht meegeteld: 'Dat zijn instellingen van nationaal belang'.  Dat die instellingen in Amsterdam zijn gevestigdd is overigens geen toeval, vindt Gehrels: 'Het Rijksmuseum en het Concertgebouw zijn er gekomen op initiatief van Amsterdamse burgers en hebben later zo veel waarde gekregen dat het rijk is gaan subsidieren'. Amsterdam zelf steekt jaarlijks 120 miljoen euro in cultuur.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *