• Home > 
  • Nieuws > 
  • Ondanks opzegging toch ontbindingsverzoek met ontslagvergoeding

Ondanks opzegging toch ontbindingsverzoek met ontslagvergoeding

29-09-08

Wie beÃĢindigt de arbeidsovereenkomst en komt de werknemer een ontslagvergoeding toe? Over die vraag boog zich de rechtbank in Utrecht.

Een werknemer is statutair bestuurder van een rechtspersoon en wordt op 7 april 2008 met onmiddellijke ingang uit zijn functie ontheven. De werknemer vat dit op als ontslag op staande voet en roept de ongeldigheid van het ontslag in. Tien dagen later wordt in een aandeelhoudersvergadering de werknemer formeel op grond van disfunctioneren ontslagen. Het zou zijn schuld zijn dat het slecht ging met het bedrijf. De werknemer betwist dit en dient een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in, waarbij hij een ontslagvergoeding vraagt.

De werkgever meent dat de arbeidsovereenkomst al is opgezegd, waardoor het verzoek tot ontbinding van de werknemer geen nut heeft. De rechter volgt deze zienswijze niet. Hij meent dat een arbeidsovereenkomst altijd kan worden ontbonden, zo lang er maar sprake is van een gewichtige reden. Omdat in dit geval de arbeidsovereenkomst al is opgezegd door de werkgever, is het van belang na te gaan of dit zorgvuldig is gebeurd. De rechter vindt van niet. Ten eerste had de werkgever de werknemer op staande voet ontslagen zonder dat er sprake was van een dringende reden. En ten tweede had de werkgever geen maatregelen getroffen tegen andere bestuurders die ook medeverantwoordelijk waren voor de slechte gang van zaken in de onderneming. De rechter wees daarom het ontbindingsverzoek toe, inclusief een stevige ontslagvergoeding.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *