Nieuwe koers: van klederdracht tot haute couture

06-06-08

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen bestaat 60 jaar en koopt plots creaties van Viktor & Rolf en objecten van Studio Job. Directeur Erik Schilp legt uit. „Een nieuwe koers was nodig."

Opeens stond het in de krant: 'Zuiderzeemuseum koopt creaties Viktor & Rolf'. Verrassend, want het Zuiderzeemuseum was tot die tijd een cultuurhistorisch museum gericht op de geschiedenis van het Zuiderzeegebied. Moesten de acteurs die het leven in Urk anno 1905 uitbeelden, dat nu opeens gaan doen in haute couture-creaties? Directeur Erik Schilp (1967) moet lachen om de verbazing. „Het museum vaart een nieuwe koers, zeker. Maar zo plotseling is dat niet. Ik ben er sinds mijn aantreden in 2006 mee bezig. Teruglopende bezoekcijfers maakten toen duidelijk dat een regionaal georiënteerd cultuurhistorisch museum gewoon niet meer van deze tijd is."

Aan de vooravond van het zestigjarig jubileum vandaag, dat wordt gevierd met een speciaal feestprogramma, blijkt hoeveel er is veranderd. Zo kocht het museum keramische objecten uit de serie 'Still Life' van Studio Job, en bouwt Atelier van Lieshout speciaal voor het jubileum een paviljoen dat dienst doet als informatiecentrum. Ook de creaties van Viktor & Rolf en Alexander van Slobbe zijn bedoeld als uitbreiding van de collectie, niet voor de acteurs.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *