Nieuwbouw Fries Museum is onzeker

17-01-08

De geplande nieuwbouw van het Fries Museum in Leeuwarden staat op losse schroeven omdat het niet in oktober 2010 opgeleverd kan worden. Die termijn was een voorwaarde voor een kompassubsidie van vijf miljoen ero van het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN). Het museum loopt bovendien de daaraan gekoppelde financiering van vijf miljoen euro van de provincie Friesland mis. Deze tien miljoen euro is de helft van het bouwbudget. Nu is er onvoldoende financiele dekking voor het project.

Het Fries Museum is daarom noodgedwongen uit het nieuwbouwproject gestapt, dat verder voorziet in de bouw van nieuwe winkels, woningen en een parkeergarage. De subsidiedeadline werd niet gehaald omdat de verdiepte aanleg van de nieuwe parkeergarage meer tijd vergde dan was voorzien. Begin vorige maand vroeg het museumbestuur SNN tevergeefs om de termijn voor het verstrekken van de subsidie te verruimen. Door de financiele onzekerheid moest het museum de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Leeuwarden, IPMMC Vastgoed BV en Achmea Vastgoed ontbinden, aldus Saskia Bak van de Raad van Bestuur van het Museum. Zij betreurt dit. 'Alle partijen staan nog steeds achter de plannen en hopen dat ze gerealiseerd kunnen worden'. Volgende week spreekt Bak met Leeuwarder wethouder Marga Waanders (PvdA) over een oplossing. 'De gemeente moet al het mogelijke doen om dit project gerealiseerd te krijgen'. Er zal volgens Bak in elk geval dekking moeten worden gezocht voor het gat van tien miljoen euro. De opening van het nieuwe Fries Museum, naar een ontwerp van architect Hubert Jan Henket, staat begin 2011 gepland. Het museum kreeg in 2001 een legaat van architect Abe Bonnema van 18 miljoen euro dat moest worden besteed aan een nieuw museum op of aan het Zaailand. Waanders noemt de tegenslag 'enorm vervelend'en wil in gesprek met SNN. De totale kosten van het Project Nieuw zaailand bedragen 114,5 miljoen euro. 

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *