Nieuw museum met eigentijdse kunst in Berlijn

20-06-08

Berlijn krijgt waarschijnlijk een nieuw museum voor eigentijdse kunst. Een privé-investeerder heeft een uitgewerkt plan klaar om naast Berlin Hauptbahnhof het 'Museum voor Kunst van de 21ste eeuw' neer te zetten.

Dit meldde gisteren diverse Duitse kranten. Het museum zal tienduizend vierkante meter expositieruimte krijgen en architectonisch van grote allure worden. Het Guggenheim Museum in Bilbao staat model. In de Duitse kunstwereld wordt volop gespeculeerd wie achter het plan zit. De naam van Nicolas Berggruen wordt genoemd, zoon van de overleden kunstverzamelaar Heinz Berggruen, bekend van het museum in Berlijn-Charlottenburg. Nicolas Berggruen heeft een grote verzameling moderne kunst (ondermeer Andy Warhol, Jeff Wall, Damien Hirst) en beschikt over contacten in het stadsbestuur.

Volgens de Berliner Morgenpost is de museumbouw onderdeel van een grote deal met onroerend goed nabij Berlin Hauptbahnhof. De krant schrijft dat de betrokken investeerder in ruil voor zijn museum het recht krijgt om op vier grondkavels naast de nabijgelegen Humboldthaven commercieel onroerend goed te ontwikkelen.

De Berlijnse wethouder van stadsontwikkeling, Ingeborg Junge-Reyer, is „verheugd" over het initiatief. Ze eist wel dat het ontwerp van het museum in een positieve verhouding staat tot de opvallende glazen architectuur van het centraal station.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *