Nieuw: de participatieplaats

14-08-08

Sinds 18 juli kunnen werkgevers gebruikmaken van een nieuw re-integratie-instrument: de participatieplaats. Wat is het precies? En wat levert het werkgevers op?

Een participatieplaats is een onbetaalde baan waarin een langdurig werkloze met behoud van uitkering aan de slag kan. Het gaat uitsluitend om werklozen met een IOAW-, IOAZ- of WWB-uitkering; bijstandsuitkeringen die door de gemeente worden uitgevoerd en betaald. De werklozen zijn moeilijk bemiddelbaar doordat ze al jaren niet meer hebben gewerkt, 'te oud' zijn of een handicap hebben. Het werk is vooral bedoeld om werkervaring op te doen en sociale vaardigheden aan te leren.

Als werkgever kunt u een bijdrage leveren aan de re-integratie van deze langdurig werklozen door een functie te creƫren die geschikt is voor deze groep mensen. Het is niet de bedoeling dat deze mensen regulier werk verrichten, het moet echt gaan om additionele werkzaamheden, om karweitjes die anders zouden blijven liggen. Hou er rekening mee dat de werknemers goed moeten worden begeleid en niet zo productief zijn als gewone werknemers. Ook moet de baan minimaal een jaar duren. Wat krijgt u daarvoor terug? Een gratis medewerker aan wie u geen loon hoeft te betalen en met wie u geen arbeidsovereenkomst hoeft te sluiten. In sommige gemeenten kunt u zelfs een vergoeding krijgen voor de begeleiding van deze werknemers.

Door langdurig en moeilijk bemiddelbaar werklozen een participatiebaan aan te bieden, kunt u beschikken over een gratis arbeidskracht die klusjes opknapt die anders blijven liggen. U moet deze kracht uiteraard wel goed begeleiden.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *