Museum Volkenkunde stoot deel Japancollectie af

14-08-08

Dat vereist het verzamelbeleid. Voor 1654 voorwerpen en sets van bij elkaar horende voorwerpen uit de Japanverzameling zoekt het museum nieuwe eigenaren. De prenten, schilderingen, porseleinen vaatwerk, lakwerk en kleding passen niet meer binnen het verzamelbeleid. Wat overblijft, is nog steeds onbetwist de beste Japancollectie ter wereld met als focus het dagelijks leven uit de Edo periode.

Op de afstotingslijst staan allereerst voorwerpen waarvan de basisdocumentatie ontbreekt, zodat zinvolle bestudering en vergelijking onmogelijk zijn. Daarnaast gaat het om voorwerpen die buiten de kerncollectie vallen en er in geen enkele relatie mee staan en om  'collectievreemde' naturalia als potten met geprepareerde dieren, zaden en schelpen. De afstotingsoperatie is het slotstuk van een lang traject, dat in de jaren negentig van de vorige eeuw startte met het Deltaplan voor Cultuurbehoud. Optimalisering van behoud, beheer en digitalisering van de collectie vormden de pijlers hiervan.

Inmiddels is de collectie van Volkenkunde digitaal ontsloten en gefotografeerd. Er is nu sprake van standplaatsregistratie. Het museum weet precies wat het beheert. Allesbepalend voor de kwaliteit van de collectie van Volkenkunde is de uitgebreide documentatie. Uiteenlopende gegevens, variƫrend van de maker, herkomst, periode en cultuur waaruit het komt tot de verwerving, maken bestudering van de voorwerpen mogelijk. De sterke kanten van de verzameling zijn in beeld gebracht en daarmee ook de lacunes en voorwerpen die elders beter op hun plek zijn, zodat het verzamelbeleid precies afgebakend kan worden.

De omvang van de totale Japancollectie is 37.500 voorwerpen (en sets van voorwerpen die bij elkaar horen). Het gaat om voorwerpen die betrekking hebben op alle denkbare aspecten van de Japanse cultuur: kleding, schoeisel, toiletartikelen, huisraad en schrijfgerei maar ook modellen van huizen, tempels en boten, schilderingen, munten, kaarten, boeken en gereedschappen van handwerkslieden.

 

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *