Musea zijn erg geschrokken van claim Katz

01-10-07

Nederlandse musea zijn geschrokken van de claim van de erfgenamen van de joodse kunsthandelaar Nathan Katz, die ruim 200 schilderijen opeisen die nu in rijksbezit zijn.

24 september 2007

De musea hebben de stukken in langdurig bruikleen gekregen van het Instituut Collectie Nederland (ICN). De schilderijen die nu tot de kunstcollectie van het rijk behoren, zijn in de oorlog door kunsthandel Katz in het Gelderse Dieren verkocht, en kwamen in Duitsland terecht.

Voor Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden gaat het om zeven schilderijen, waaronder De astroloog van Gerard Dou en Paardenmarkt in Valkenburg van Ruysdael. "Als deze claim gehonoreerd wordt, betekent dat een gevoelig verlies", zegt hoofdconservator Christiaan Vogelaar.

"We moeten hier geen gewoonte van maken", verzucht directeur Alexander van Grevenstein van Bonnefantenmuseum in Maastricht over de claim, die volgt op de toekenning van de Goudstikkerclaim waardoor zijn museum veel schilderijen moest inleveren. "We moeten niet vergeten dat het hier gaat om werken die nu publiek vertoond worden. Het zou zeer ernstig zijn als die allemaal in privecollecties verdwijnen." De erven-Katz eisen een tiental schilderijen op uit de collectie van het museum. Van Grevenstein wil niet zeggen om welke het...

Lees meer...

(Bron: NRC)

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *