Musea mogen niet zomaar kunst verkopen

20-04-09

NRC Handelsblad Donderdag 2 april 2009

'Het Instituut Collectie Nederland (ICN) heeft een internetveiling opgezet waarbij het openbaar kunstbezit stukken kan afstoten die niet meer bij de museale selectie passen. Naast de veiling is er door het programma Selectie van ICN ook een Leidraad Afstoten Museale Objecten (LAMO) opgesteld en er is een boek met casestudies gepubliceerd onder de titel Niets gaat verloren.Tot nu toe verloopt het afstootbeleid niet zonder problemen. Zo werd een Russisch bloemstilleven door het Gemeentemuseum Den haag op een veel te lage waarde geschat en De Lakenhal in Leiden mist twee topstukken wegens restauratie, nu inmiddels de landschapsschilderkunt is uitgeroepen tot "groene draad" in de museumselectie hetgeen in de jaren zeventig nog niet het geval was.
 Frank Kuitenbrouwer (medewerker van het NRC handelsblad) is dan ook van mening dat er een nieuwe wet zou moeten worden aangenomen die tot toetsing van de verkoop moet verplichten. Naast het feit dat een collectie ook een verzamelgeschiedenis belichaamt, blijven de stukken ook gemeenschapsbezit. Iedereen beroept zich tegenwoordig op de Leidraad, maar die laat te veel ruimte voor eigen invulling. Het archiefwezen heeft al lang ervaring met selectie- en bewaarproblemen en heeft dan ook een eigen Archiefwet. Volgens Kuitenbrouwer dus hoog tijd om werk te maken van een Museumwet.'

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *