Kunstenaar moet brede blik hebben

08-02-08

De nieuwe directeur van museum Het Domein, Peter Fransman, wil de actualiteit terugbrengen in de kunst. Fransman wil jonge en geengageerde kunstenaars binden aan het museum. 'We moeten hĂșn taal gaan spreken'.

Museum Het Domein moet eigenwijs en eigenzinnig blijven, stelt Peter Fransman. Want: 'Er valt nog veel te ontdekken'. Fransman is per januari de nieuwe directeur van het museum. Hij is de opvolger van Stijn Huijts, die na twaalf jaar koos voor een baan als leider van Het Glaspaleis in Heerlen. Fransman wil de door Huijts uitgezette, wat brutale lijn voortzetten. 'Ik ga de grenzen verder verkennen en nieuwe keuzes maken', belooft hij. Zijn hedendaagse kunst, waarin kunstenaars zoeken naar nieuwe wegen. Fransman: 'Ik ben geinteresseerd in wie de kunst durft te bevragen op actualiteit, zoals de Chinese kunstenaar Xu Tan nu bij ons doet in het project Made in Mirrors. Hij interviewde kunstenaars die een actieve rol in de maatschappij of kunst spelen. Ik vind zowel de maatschappelijke context als een brede blik op de wereld belangrijk'.

Zijn museum zal een plek zijn voor talentvol werk, maar ook voelt hij zich geroepen om jonge afgestudeerden te begeleiden.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *