Kunst is geen wetenschap

14-12-07

Minister Plasterk heeft de afgelopen maand tot twee keer toe de ontwikkeling van kunst vergeleken met die van de wetenschap.

Vanwege zijn herkomst als wetenschapper valt te begrijpen dat de minister naar overeenkomsten zoekt, maar de beredenering rust op een denkfout. En dat niet alleen. De redenering is gevaarlijk voor de ontwikkeling van de kunsten, ondermijnt de legitimatie van de rijksfinanciering van de kunst, versterkt de beoordelingsdrukte waar de kunsten al decennia onder gebukt gaan en zet het kunstbeleid veertig jaar terug, naar de tijden van de Beeldend Kunstenaars Regeling, de Notenkrakers en Actie Tomaat.

Als wetenschapper kent Plasterk de kracht van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Het vermeerdert onze kennis over de wereld en legt de wetten bloot die ten grondslag liggen aan de natuur, daarin begrepen ons menselijke grdrag, zowel individueel als in groepsverband.

Hoe anders is dat in de kunst. Schoonheid en betekenis in de kunst blijken tijdloos. Niet dat er in de kunst geen uitvindingen worden gedaan, maar deze maken wat voorafging niet overbodig of zelfs maar ouderwets. Wetenschap stapelt en kent vooruitgang, de kunst varieert op thema's en zegt hetzelfde steeds in iets andere woorden, klanken of beelden.

De ontwikkeling van de beeldende kunst is vaak het beter te zien in de galeries dan in de speciale voor moderne kunst ingerichte musea. De literatuur en de film ontwikkelen zich vaak overtuigender dan de eigentijdse muziek. In de literatuur en de film, evenals in de popmuziek, bestaan er ook fondsen, maar die beoordelen niet de indivuduele kunstenaar, maar de producent of het bedrijfsplan van de organisatie. Zij laten het oordeel wie wat maakt over aan de betrokken en verplichtende rol van de uitgever, filmproducent of programmeur. Deze basseren hun keuze niet op het risicoloze smaakcompromis van een toevallige commissie, maar op overtuiging dat het de moeite waard is te investeren.

De kunstensector is één grote keten van beoordelaars. Laat die keten zijn werk doen zonder los gezongen commissies en raden. Wat slecht is, zal in deze beoordelingsketen worden geremd. Wat goed is zal alle kansen krijgen.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *