'Ik deel geen opdrachten uit'

14-12-07

Museumdirecteuren mogen exposeren wat ze willen en kunstenaars kunnen maken wat ze willen, meent Ronald Plasterk.

Gisteren stond in deze krant een open brief van de uit Iran afkomstige Sooreh Hera. Haar foto's en film worden niet door het Haags Gemeentemuseum geexposeerd, en zij vraagt nu om mijn steun.

Om te beginnen: we leven in een vrij land, waar de minister van Cultuur geen opdrachten aan museadirecteuren uitdeelt over wat er wel of niet geexposeerd mag worden. Die afweging maken de musea zelf. Maar leven in een vrij land betekent tegelijk dat een kunstenaar vrij moet zijn om te maken wat hij of zij wil. Ook wanneer anderen dat als hinderlijk of beledigend ervaren. Er zijn mensen die zich ergeren of boos worden, en zij hebben de vrijheid om daar onbelemmerd hun mening over te geven. Zo hoort het te gaan in een vrij land. Mocht er iemand zijn die meent dat een kunstuiting strafbaar is, dan staan er altijd juridische wegen open.

Als de directeur van het Haagse Gemeentemuseum ervoor had gekozen de foto's en film wél te exposeren, dan had hij mijn volledige steun gekregen. Ik respecteer echter ook dat hij vanuit zijn professionaliteit een andere keuze maakt. Het doet me dan ook goed te horen dat het werk elders in het land wél getoond zal worden, zodat bezoekers hun eigen mening erover kunnen vormen.

Ik ben geschrokken van de melding van mevrouw Hera dat ze ondergedoken is en zich bedreigd voelt.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *