Huis kopen: zonder handtekening geen deal

29-04-13

Een mondelinge deal voor de koop van een huis: kopers en (sinds kort) particuliere verkopers kunnen daar gewoon onderuit. En bedrijven nu ook (onder voorwaarden).

 

Ook al zeg je als koper mondeling toe een huis te kopen, zolang je niets ondertekent, kun je daar gewoon weer van af. En zelfs als je tekent, dan nog mag je je binnen drie dagen bedenken. De verkoper stond in Nederland minder sterk. Tot december 2011. Toen besloot De Hoge Raad dat ook particuliere huisverkopers mogen terugkomen op een mondelinge afspraak.

 

Het hoogste rechtsorgaan maakte een uitzondering voor professionele vastgoedverkopers (bedrijven): die bleven gebonden aan een mondelinge deal. Maar het gerechtshof Arnhem heeft deze maand ook dat genuanceerd. Ook bedrijven kunnen af van een mondelinge deal. Tenminste: als de koper na de overeenkomst niet snel genoeg schriftelijk tekent.

 

Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof in een zaak tegen ASR Vastgoed Vermogensbeheer. ASR had een pand aan een andere koper verkocht nadat de oorspronkelijke koper te lang talmde met zijn handtekening. Terecht, oordeelde het Hof. De mondelinge transactie is niet langer geldig als de koper niet ‘binnen een redelijke termijn’ zijn handtekening zet.

 

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *