'Heerlen is geen stap opzij'

14-12-07

Als directeur van Het Glaspaleis wil Stijn Huijts de nieuwe Heerlense culturele lente een impuls geven. 'Ik zie bevlogen mensen die buiten de culturele kaders kijken'.

'Jarenlang kampte Heerlen met een imagoprobleem wegens de mijnsluitingen. Nu bloeit de stad'. Stijn Huijts is nog maar net begonnen in zijn nieuwe baan, algemeen en artistiek directeur van het multidisciplinaire Glaspaleis in Heerlen, maar is al zeer lovend over zijn nieuwe werkplek. De hernieuwde en culturele dynamiek in de stad noemt hij 'het best bewaarde geheim van de regio'.

Elf jaar lang was Huijts (Heerlen, 1959) directeur van museum Het Domein van Sittard. Daar organiseerde hij spraakmakende tentoonstellingen. Ook op andere gebieden liet hij zich niet onbetuigd. Zo baarde hij opzien met het met twee collega's geschreven manifest Naar een mondig museum, dat de monocultuur in de Nederlandse museumwereld hekelde. Musea, meent Huijts, zouden meer moeten openstaan voor nieuwe invloeden. De discussie daarover bloedde tot zijn spijt dood.

Nu treedt hij aan in Heerlen. Die legt de nadruk op cultuur met het moderne, in 2004 gerenoveerde Glaspaleis, de vorig jaar opgeknapte Stadsschouwburg, een nieuw poppodium. Zijn overstap naar het Glaspaleis, dat bestaat uit de Muziekschool, Filmhuis de Spiegel, Bibliotheek, het centrum voor architectuur Vitruvianum en museum de Stadsgalerij, is opmerkelijk te noemen. Verwacht werd dat hij als zwaargewicht in de kunsten met veel (inter)nationale expositie- en presentatie ervaring zou doorstromen naar een van de grotere musea. Toch niet Huijts zijn nieuwe functie in Heerlen beslist niet als een stap opzij.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *