Habe nichts-verweer voorkomt ontslagvergoeding?

04-08-09

Sinds de nieuwe kantonrechtersformule kan een werkgever onder een hoge ontslagvergoeding uitkomen met het 'habe-nichts/habe-wenig'-verweer: een slechte financiële positie door bedrijfsbeëindiging, omzetvermindering of een reorganisatie waardoor geen geld beschikbaar is voor ontslagvergoedingen. Daarvoor is wel een goede en uitvoerige onderbouwing nodig.

Dit bevestigde de kantonrechter te Helmond een poosje geleden. De werkgever had voor vijf werknemers een ontslagvergunning aangevraagd en gekregen. Eén van de werknemers was echter ziek en dus gold er een opzegverbod. Daarom vroeg de werkgever om ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter. De werkgever deed een beroep op het habe-nichts-verweer en legde hiertoe een grondige financiële onderbouwing over. Toekenning van een vergoeding zou kunnen leiden tot een faillissement, waarbij de andere arbeidsplaatsen (ook) zouden vervallen. Bovendien hadden de andere ontslagen werknemers ook geen vergoeding ontvangen.

De kantonrechter oordeelde dat hoewel de toets streng is, de aangevoerde omstandigheden in dit geval voldoende waren om het habe-nichts-verweer te honoreren. Daarbij hield hij rekening met de toezegging van de werkgever dat hij de werknemer weer in dienst zou nemen als het werk zou toenemen.

Tip
Het habe-nichts-verweer wordt slechts in uitzonderlijke gevallen gehonoreerd. Niet alleen verwachten kantonrechters overlegging van jaarstukken in de vorm van de balans en de winst- en verliesrekening over de laatst drie boekjaren met daarbij een heldere toelichting en een prognose over de komende zes maanden, ook is een behoorlijke toelichting op de urgentie en de omvang van de ingreep van belang.

Kantonrechter Helmond, 30 maart 2009, JAR 2009 / 97
Door: Ireen Castenmiller | redactie HRpraktijk | 14 juli 2009

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *