'Galerie alleen voor status'

06-12-07

Miami spant de kroon. In de trendy havenstad in Florida worden begin december tegelijk 22 beurzen voor moderne kunst gehouden. In Amsterdam moeten de liefhebbers zich behelpen met 5 beurzen, verspreid over het kalender. In januari is Realisme, de beurs voor hedendaagse figuratie. In mei zijn Art Amsterdam en de Kunstvlaai. Begin deze maand was het voor het eerst de Affordable Art Fair. En dezer dagen is, voor de 21e keer pAn Amsterdam, de beurs voor antiek en eigentijdse kunst.

Waarom zijn er zoveel beurzen voor moderne kunst? Een rondgang langs de deelnemende galeries aan pAn Amsterdam maakt duidelijk dat er twee verklaringen zijn. In Keulen was veertig jaar geleden de eerste art fair. Het enthousiasme van kunstverkopers leidde daarna tot veel nieuwe beurzen. Galeriehouders die niet werden toegelaten tot de eerste beurzen, begonnen vaak een nieuwe. Nu zijn er vier beurzen en nog steeds zijn er wachtlijsten met galeries die nergens worden toegelaten. De tweede en belangrijkste verklaring voor de opmars van kunstbeurzen is dat een breed publiek geinteresseerd is geraakt in kunst, en dan vooral moderne kunst. Om meer jonge mensen naar de Rai te lokken heeft pAn Amsterdam daarom dit jaar opnieuw meer ruimte vrijgemaakt voor eigentijdse kunst.

De verschuiving van galerie naar kunstbeurs heeft de kunsthandel ingrijpend veranderd, constateert Mieke Zilverberg, verkoper van voorwerpen uit de klassieke oudheid: 'vijf jaar geleden had ik nog klanten die hele middagen in mijn galerie rondhingen. Nu zoeken verzamelaars de onrust van beurzen. Soms lopen ze je stand binnen en is het tjak, kopen. Dat komt door de aanwezigheid van andere verzamelaars'. Zilverberg verwacht over vijf jaar geen galerie meer nodig te hebben. Witzenhausen zou nu al zonder kunnen. De Amsterdamse galeriehouder neemt jaarlijks aan 14 beurzen deel, van Istanbul tot Moskou. 'Mijn galerie houd ik aan uit status, niet direct voor de verkoop'.

Witzenhausen is 200 dagen per jaar op reis. Een kunstverkoper die internationaal wil opereren, heeft volgens hem geen keus: 'Het is meedoen aan de beurzen, of afhaken'.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *