Filmarchief van Filmmuseum wordt online gezet

17-01-08

Het filmarchief van het Filmmuseum wordt geconserveerd en dan online gezet voor een breed publiek. Over een paar jaar kan iedereen thuis zijn favoriete film bekijken.

Over een paar jaar kan iedereen thuis zijn favoriete Nederlandse film of tv-programma bekijken. Op zijn eigen computer. Het consortium Beelden voor de Toekomst gaat de komende zeven jaar het Nederlands audiovisueel erfgoed online beschikbaar stellen. Van de Fabeltjeskrant tot Alles is liefde, alles komt met één klik binnen handbereik. De digitale revolutie is nu echt begonnen. Emjay Rechsteiner, projectmanager Beelden voor de Toekomst bij het Filmmuseum, beklemtoont het revolutionaire katakter van de nieuwe plannen van het consortium. 'Nu nog bepalen programmeurs wanneer je welke film kunt zien in onze filmzalen, over een paar jaar bepaalt de consument zelf welke film hij wanneer wilt zien: het publiek wordt zelf programmeur'.

Er wordt samengewerkt met de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten om alle Nederlandse speelfilms via een platform aan te bieden. Voor de ingewikkelde kwesties over het auteursrecht heeft het museum een extra jurist aangenomen. Dat de consument voor deze service moet betalen staat vast. Van de 173 miljoen euro die het Rijk beschikbaar stelt, moeten de deelnemende partijen zelf een aanzienlijk deel terugverdienen, waar de rechthebbenden dan weer van profiteren. Dat kan door dvd-verkoop, maar ook met pay-per-view of op nog andere manieren.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *