• Home > 
  • Nieuws > 
  • 'Een dapper en hoognodig plan' Reacties op notitie beeldende kunst

'Een dapper en hoognodig plan' Reacties op notitie beeldende kunst

14-12-07

Gisteren stuurde minister Plasterk zijn plannen voor de beeldende kunst naar de Tweede Kamer. 'Goed dat er geld naar de gemeenten gaat, dichtbij de mensen'.

Toen in september duidelijk werd dat Plasterk de Geldstroom Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) wilde opheffen, diende SP-woordvoerder Hans van Leeuwen een motie in om deze subsidievorm te behouden. Na lezing van de gister verschenen nota, is Van Leeuwen opgelucht. 'Negentig procent van het geld blijft voor de gemeenten behouden. Alleen de provincies verdwijnen als schakel bij de verdeling'. Of dat laatste verstandig is, is echter de vraag, zegt Van Leeuwen. 'Het risico bestaat dat het elke gemeenten voor zich wordt. Terwijl de provincie beter overzicht heeft van wat er regionaal speelt. Aan de andere kant is het goed dat het geld nu locaal wordt ingezet: kunst moet dichtbij de mensen komen'.

Komende maandag, bij de behandeling van Plasterks cultuurnota Kunst van Leven in de Tweede Kamer, zal Van Leeuwen een hoorzitting voorstellen over hoe het voorgekomen geld 'volgens beleidsmakers en mensen uit de praktijk' moet worden besteed.

Van de 16,7 miljoen euro die vrijkomt wil Plasterk 2,5 miljoen euro investeren in presentatie-instellingen: kunstruimtes zonder eigen collectie, zoals De Appel in AMsterdam. Zakelijk directeur Salima Belhaj is daar uitermate opgetogen over. 'Ik vind het een dapper en noodzakelijk besluit'.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *