Een bijzonder cadeau voor Niemeyer

20-12-07

In Aviles zal een groot cultureel centrum, ontworpen door de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer verrijzen. Het centrum moet de stad nieuw leven inblazen.

De Braziliaanse Oscar Niemeyer mag zich verheugen in een bijzonder cadeau voor zijn honderdste verjaardag. Vandaag komen in Aviles in de Noord-Spaanse regio Asturias vertegenwoordigers bijeen van acht internationaal toonaangevende kunstinstellingen om de details te bespreken van een 'global art village' die naar hem vernoemd wordt. Dit 'Culturele Centrum Niemeyer', naar ontwerp van de oude meester, moet gaan verrijzen op de oevers van Aviles en beoogt het grootste kunstforum van Europa te worden.

De 'Culturele G-8' die vandaag bijeen is, wordt gevormd door de directeur van het nieuwe Niemeyer-centrum, samen met de collega's van het Londense Barbican Center, het Centre Pompidou uit Parijs, het Lincoln Centre uit New York, het Opera House uit Sidney, de Alexandrijnse bibliiotheek uit Egypte, het International Forum uit Tokio en het Cultural Centre uit Hong Kong. De bedoeling is om  de wederzijdse programma's op elkaar af te stemmen, zodat er een uitwisseling plaats kan vinden van het culturele aanbod via het nieuwe kunstforum in Aviles.

Aviles pakte daarbij onmiddelijk het idee op in de hoop op een soortgelijk effect als het Guggenheim-museum in Bilbao. De vestiging van dit museum vormde een belangrijke stimulans voor het succesvolle stadsherstel van Bilbao, dat als enigszins vervallen industriestad in een neerwaardse spiraal terecht dreigde te komen. Hoewel van aanzienlijk geringere omvang koestert Aviles -een havenplaats in een ijzerertsgebied- soortgelijke plannen om de stad nieuw leven in te blazen.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *