De Russen zijn toch gekomen

08-02-08

In Londen zijn nu 130 schilderijen uit Rusland te zien. Met veel sporen van De Dans van Matisse. 'Het doet denken aan de manier waarop Saatchi jonmge Britse kunstenaars stimuleerde'.

Het had een haar gescheeld of de of de tentoonstelling 'From Russia' in de Londense Royal Academy, die vandaag voor het publiek opengaat, was niet doorgegaan. De Russische regering toonde zich vorige maand plotseling bevreesd dat de 130 schilderijen uit Russische musea in Groot-Britannie konden worden geconfisqueerd en dreigde af te zien van medewerking.

De expositie, die naast meesterwerken ook schilderijen toont van minder kaliber, biedt interessante voorbeelden van de wederzijdse beinvloeding die door de jaren heen her en der plaatsvond. Een schilder als Kuzuma  Petrov-Vodkin heeft zich onmiskenbaar door De Dans laten beinvloeden. Maar hij geeft er al snel een eigen draai aan, die vooral op zijn indrukwekkende schilderij uit 1912 met blote jongens op reusachtige paarden zeer tot zijn recht komt. Hij lijkt zich eveneens bewust te zijn geweest van de Duitse groep 'Der Blaue Reiter'. Naar mate de jaren vorderden ging de Russische avant-garde steeds sterker zijn eigen gang, vaak met gebruikmaking van elementen uit hun eigen volkscultuur. Dit mondde uit in de generatie kunstenaars van Kasimir Malevitsj en Vassili Kandinski, die met hun steeds abstractere kunst op hun beurt de West-Europese kunst op hun beurt in de twintigste eeuw diepgaand hebben beinvloed. Ook van hun kunst biedt de expositie markante voorbeelden.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *