Claim Katz komt uit de lucht vallen

01-10-07

Volgens de advocaat van de erven Katz was het kunstbezit van de firma Katz in de oorlog een prooi voor de Duitsers. De claim lijkt niet goed onderbouwd, maar het advies van de Restitutiecommissie valt toch niet te voorspellen.

25 september 2007

In de kunstcollectie van het Rijk bevinden zich 229 werken die voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog verhandeld zijn door de kunsthandel van de gebroeders Nathan en Benjamin Katz te Dieren. Deze werken zijn na de oorlog teruggehaald uit Duitsland en kwamen in de zogeheten NK-collectie. De herkomst van alle 4500 kunstwerken uit die NK-collectie is tussen 1998 en 2005 in kaart gebracht door het Bureau Herkomst Gezocht van het ministerie van OCW.

Uit dit onderzoek blijkt dat bij de 229 door Katz verhandelde werken twee tapijten zijn die in de oorlog aan Nederlandse handelaren zijn verkocht. De overige 227 werken zijn schilderijen. Daarvan heeft Katz er zes al ruim voor de oorlog verhandeld. Elf schilderijen zijn tijdens de oorlog verkocht aan Nederlandse particulieren en 30 aan Nederlandse handelaren die ze op hun beurt weer doorverkochten aan Duitsers. Van vijf schilderijen is onduidelijk aan wie Katz ze tijdens de oorlog verkocht en of de koper wel of niet een Duitser...

Lees meer...

(bron: NRC Next)

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *