Boekhouding stichtingen moet openbaar

30-01-09

Stichtingen moeten de buitenwereld meer inzicht geven in hun financiƫle huishouding. Dat is volgens staatssecretaris Albayrak van Justitie nodig om misbruik van stichtingen door criminelen te kunnen aanpakken.

De staatssecretaris wil dat stichtingen jaarlijks hun balans publiceren, evenals een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Ze heeft woensdag in een brief aan de Tweede Kamer voorgesteld stichtingen te verplichten deze gegevens in het openbare Handelsregister van de Kamer van Koophandel te deponeren.

Nederland telt ongeveer 160.000 stichtingen. De overheid heeft weinig zicht op hun reilen en zeilen. 'Dit maakt de stichting kwetsbaar voor verschillende vormen van criminaliteit', aldus Albayrak. Ze heeft geen aanwijzingen dat er op grote schaal misbruik wordt gemaakt van stichtingen, maar vindt toch dat de overheid meer zicht moet krijgen op deze organisaties.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *