Bij particulieren valt geld te halen?

22-05-08

Kunsthistorica Renée Steenbergen schreef een boek over mogelijkheden voor fondsenwerving voor en door musea in Nederland. „Laat sponsors tegen elkaar opbieden. "

Steenbergen sprak voor haar boek met meer dan tachtig experts op het gebied van kunstmecenaat - privé-verzamelaars, fondsen, ondernemers, museumdirecteuren - maar bezocht ook de 'developmentafdelingen' van onder meer het MoMA in New York en de Britse Tate Foundation.

Vergeleken met die musea staat de fondsenwerving in Nederland nog in de kinderschoenen, schrijft Steenbergen.Waar Nederlandse musea vooral in achterlopen, zegt Steenbergen, is het inzamelen van individuele giften. „Ik ben ervan overtuigd dat er bij particulieren veel meer geld te halen valt. Het laatste hoofdstuk van De Nieuwe Mecenas bestaat uit een aantal praktische tips voor musea, bedrijven en particulieren. Een van Steenbergens aanbevelingen is de oprichting van een Centrum Geef om Cultuur, waar welwillende particulieren in contact gebracht kunnen worden met noodlijdende kunstinstellingen. Steenbergen: „Er is grote vraag naar zo'n vorm van bemiddeling. Ik wil daarom zelf proberen om zo'n centrum van de grond te krijgen en te helpen matchen. Want het kan zo gemakkelijk zijn. Soms zijn we maar één handdruk verwijderd van een mooie overeenkomst."

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *