Amerikaanse toestanden bij Albert Heijn?

24-06-13

Velen kennen wel verhalen over de Amerikaanse claimcultuur. Een mooi (maar ook voor Amerikaanse begrippen extreem) voorbeeld in dit verband is de zaak Pearson v. Chung, waar een rechter $ 67.000.000,= eiste van een stomerij voor het al dan niet laten verdwijnen van zijn broek. Een vrouw uit Amstelveen pakte het iets bescheidener aan. Zij eiste van Albert Heijn een bedrag € 10.000,= als voorschot op de door haar geleden materiële en immateriële schade. De rechtbank Noord-Holland deed recent uitspraak in deze kwestie. Wat was er aan de hand?
 
Deze mevrouw was uitgegleden bij het doen van de boodschappen in een vestiging van Albert Heijn. Zij meende dat Albert Heijn zich onrechtmatig had gedragen door sperziebonen op de vloer van de groenteafdeling te laten liggen. Albert Heijn zou daardoor een gevaarlijke situatie hebben gecreëerd als gevolg waarvan de vrouw is gevallen.

 

Helaas voor het slachtoffer dacht de rechtbank daar anders over. Albert Heijn viel niets te verwijten. De schoonmaakprotocollen waren goed nageleefd en het personeel was op de juiste wijze geïnstrueerd. Dat er toch nog enkele sperziebonen op de grond lagen, betekent nog niet dat de supermarkt daarmee onzorgvuldig heeft gehandeld. De rechtbank wees het verzoek van de vrouw daarmee af.

 

Het blijft dus opletten geblazen in de supermarkt.

 

Bas van de Pol is paralegal bij Croon Davidovich Advocaten te Amsterdam.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *