Advies Raad voor Cultuur niet ingrijpend.

16-05-08

De kunstsector wacht geen grootscheepse renovatie. Veel blijft bij het oude. Dat valt op te maken uit het advies dat de Raad voor Cultuur vandaag aan minister Plasterk (OCW, PvdA) presenteerde.

In dat advies doet de raad voorstellen aan de minister voor het wel of niet subsidiëren van kunstinstellingen in de periode 2009-2012. De veranderingen zijn marginaal. Er zijn 13 nieuwkomers en er vallen ook 13 instellingen uit. Het Holland Festival krijgt een half miljoen meer. Het nieuwe Kunstcentrum Marres in Maastricht krijgt voor het eerst rijkssubsidie en meteen een half miljoen. Literair festival Winternachten en filmtijdschrift Skrien krijgen geen geld meer. Het zijn opmerkelijke veranderingen, en voor betrokken instellingen cruciaal, maar de kunstsector zal er niet wezenlijk door veranderen.

Er waren 275 aanvragers. Van de 123 aanvragers die een negatief advies krijgen, mogen 29 instellingen proberen een subsidie bij de daarvoor bestemde fondsen te krijgen. Zo ook de Theatercompagnie, die bij de Raad van 2 miljoen naar nul euro gaat. De Raad vraagt 26,6 miljoen meer aan subsidie dan de minister ter beschikking heeft. „Dat geld is er niet", liet Plasterk meteen weten. Hij vroeg de Raad binnen een maand met een „nader advies" te komen. „Het is een integer advies en een begrijpelijke vraag om meer geld, maar ik zou graag van de experts zelf horen waar die 26,6 miljoen vanaf kan."

De minister maakt op Prinsjesdag, 16 september, bekend hoe de definitieve verdeling van de subsidie zal zijn.

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *