Octrooirecht

Door middel van het octrooirecht kan een nieuw product of een nieuwe technologie worden beschermd. Het recht wordt exclusief toegekend aan de uitvinder of aanvrager van een octrooi en het geeft deze de bevoegdheid anderen te verbieden zijn uitvinding na te maken of te gebruiken.

Nut van een octrooi

Een octrooi is een belangrijk strategisch middel voor ondernemingen bij het veroveren of behouden van hun marktpositie en/of marktaandeel. U kunt uw concurrenten in technologisch en economisch opzicht voor blijven door de bescherming die een octrooi biedt. Octrooibescherming stimuleert ook het innoverende vermogen van een bedrijf. Ondernemingen zullen namelijk eerder geneigd zijn te investeren in nieuwe technologieƫn en onderzoek, zelfs wanneer de kosten hiervan hoog zijn en de uitkomsten onzeker, in de wetenschap dat een octrooi het risico beperkt van het kopiƫren van onderzoeksresultaten door concurrenten. Indien een octrooi concurrenten hier echter niet van weerhoudt en er inbreuk wordt gemaakt, kan de onderneming hiertegen in ieder geval stappen ondernemen.

Duur

De geldigheidsduur van een octrooirecht kent een maximum van twintig jaar. Het octrooi verloopt na deze periode en het product of de technologie die het octrooi beschermt wordt vanaf dat moment voor iedereen vrij toepasbaar.

 

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *