Modelrecht

Producten

Aan het auteursrecht gelieerd is het modelrecht. De twee wetten die daarvoor bestaan zijn het Benelux Verdrag Intellectuele Eigendom en de Gemeenschapsverordening betreffende Gemeenschapsmodellen. Zij beschermen de twee- of driedimensionale vormgeving van een product. Hier is registratie wel vereist. Producten die voor modelbescherming in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld: een kast, tafel of stoel, apparatuur, kleding, verpakkingen en lettertypen. Voorwerpen met alleen maar een decoratieve functie komen niet voor bescherming in aanmerking.

Nieuwheid en eigen karakter

De sinds 2002 bestaande Europese modelwetgeving stelt weinig eisen aan het te deponeren model. Het moet nieuw zijn en een eigen karakter hebben. ‘Nieuw’ wil zeggen, dat het niet langer dan gedurende een jaar openbaar gemaakt mag zijn. Is dat wel het geval dan is registratie niet meer mogelijk. Is een model niet meer nieuw in landen buiten de Benelux, maar wel in de Benelux, dan biedt Benelux registratie uitkomst.

Duur

De Europese registratie biedt een bescherming van 25 jaar. Benelux registratie verloopt al na 15 jaar. Omdat het modelrecht het auteursrecht niet uitsluit, kan er in principe na het vervallen van het modelrecht, na 25 respectievelijk 15 jaar, vaak nog wel een beroep gedaan worden op de auteurswet. Het werk moet dan wel voldoen aan de eisen van de Auteurswet en – in het geval van Benelux registratie – moet er bij het modellenbureau tijdig een instandhoudingsverklaring afgegeven worden.

 

Vrijblijvend advies? Stel ons een vraag...

U kunt gemakkelijk en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij streven ernaar om uw bericht zo snel mogelijk te behandelen. De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

  1. Naam *

  2. Telefoon

  3. E-mail *

  4. Uw vraag verzoek of opmerking *