De trucendoos van Hans Klok

Woensdag 9 november 2011. Een donkere dag in de magische wereld van illusionist Hans Klok. De rechter in Den Haag oordeelde dat Klok de door hem gebruikte routines van de ‘head drop’ truc en van de ‘hand through body’ truc in combinatie met de ‘head drop’ truc, niet meer mag gebruiken. Deze routines zijn namelijk bedacht door Rafael van Herck. Eveneens illusionist en jarenlang de ‘magic consultant’ van Klok.

 

Het geschil ging overigens niet om de truc zelf, maar om de manier waarop deze werden uitgevoerd, de routines oftewel de choreografieën. Deze waren door Van Herck bedacht. De choreografie van de door van Herck bedachte ‘head drop’ truc is als volgt (ik kan het u gerust verklappen, want Klok mag het toch niet meer uitvoeren): een meester en zijn bediende staan op het podium, een schouderklop van de meester lijkt het vallen van het hoofd van de bediende te veroorzaken, het hoofd valt vervolgens met de kin op het dienblad, gevolgd door een schrikreactie van de meester en het uitspuwen van een slok water. Volgens de rechter is deze choreografie origineel genoeg om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen. Dat gold ook voor de choreografie van de ‘hand through body’ truc in combinatie met de ‘head drop’ truc. Klok had deze choreografieën zonder toestemming van Van Herck één op één overgenomen in zijn shows. Daarmee heeft hij inbreuk gemaakt op het auteursrecht van Van Herck. De rechter heeft Klok nu een wereldwijd verbod opgelegd om deze choreografieën uit te voeren. Doet hij dit toch, dan komt hem dat op een boete te staan van 5.000 euro per overtreding of per dag.

Woensdag 9 november 2011.

 

Een donkere dag in de magische wereld van illusionist Hans Klok. En de dag waardoor Klok iets anders uit zijn trucendoos tevoorschijn zal moeten toveren. Dat komt vast wel weer goed. Dus voor iedereen die een kaartje heeft gekocht voor een van de aankomende shows van Klok, ik wens u veel plezier!