Auteursrechtinbreuk

In vrijwel alle boeken staat een copyricht-notice: "© Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever." Stel, je wilt een bepaald boek gaan publiceren op je website en vraagt daarvoor toestemming aan de uitgever. Die krijg je, en aldus geschiedt: je plaats het boek op je website. Niets aan het handje zou je zeggen. Maar vergis je niet, er is ook nog iemand die het boek geschreven heeft en die heeft ook rechten, auteursrechten welteverstaan.

 

Het kan natuurlijk zo zijn dat de uitgever de auteursrechten van de schrijver overgedragen heeft gekregen, maar doorgaans is dit niet het geval. Je zult dus ook nog toestemming van de schrijver nodig hebben om het boek op je website te kunnen publiceren. Op basis van een copyricht-notice van de uitgever mag je er niet zomaar vanuit gaan dat de uitgever de volledig auteursrechthebbende is. Dat is de wijze les die het bedrijf Silk Screen Holland heeft geleerd nadat zij het boek "Zeefdruk. Een indruk" op haar website had gepubliceerd. Zij had hiervoor wel de toestemming van de uitgever, maar niet die van de schrijver. De copyricht-notice van de uitgever zegt echter niets over wie de daadwerkelijke auteursrechthebbende van het boek is. Nu de naam van de schrijver duidelijk op de titelpagina van het boek alsmede achterin na de epiloog stond vermeld, had Silk Screen Holland er niet zomaar vanuit mogen gaan dat toestemming van de uitgever voldoende was. Er waren ook helemaal geen aanwijzingen dat de schrijver zijn auteursrechten aan de uitgever zou hebben overgedragen. Silk Screen Holland had derhalve door het boek op haar website te publiceren zonder toestemming van de schrijver, de auteursrechten van de schrijver geschonden. Zij heeft de schrijver alsnog een vergoeding van € 2.500,= moeten betalen.

 

Lees de uitspraak hier.

 

p.s. © Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze blog mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de schrijver van dit blog.