Blog

Arbeidsrecht & Contractenrecht

Geen recht op exclusief gebruik Wereldwinkel als handelsnaam

| 07-05-2013

De Wereldwinkel. Een winkel die allerlei hebbedingetjes van over de hele wereld verkoopt. Wie is er niet een keer binnen gelopen? Er blijken echter meerdere winkels/winkelketens te opereren onder de naam "Wereldwinkel". De ene Wereldwinkel is de andere dus niet. Maar kan dit zomaar? Ja, volgens de Voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland wel. De Voorzieningenrechter acht het aannemelijk dat de aanduiding ‘wereldwinkel’ een algemeen gebruikte en generieke term is voor winkels die handelen in fair trade producten en als zodanig inmiddels tot het publieke domein is gaan behoren. Daarom staat het een ieder vrij om deze aanduiding als onderdeel van hun handelsnaam te gebruiken. Dit geldt ook voor het gebruik van deze naam als merk. Ook hierop kan volgens de Voorzieningenrechter geen exclusiviteit worden geclaimd. De aanduiding "wereldwinkel" is immers zwak onderscheidend, dus zo lang de een qua huisstijl en logo maar in voldoende mate afwijkt van de ander, is er geen verwarringsgevaar.

Lees verder: Geen recht op exclusief gebruik Wereldwinkel als handelsnaam

Mogelijkheden tijdelijke verhuur leegstaande gebouwen verruimd

| 29-03-2013

De Tweede Kamer heeft dinsdag 26 maart jl. ingestemd met het voorstel van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) om de Leegstandwet te verruimen. Het voorstel houdt onder andere in dat de maximale duur voor de tijdelijke verhuur van woonruimte in leegstaande gebouwen (zoals kantoren, ziekenhuizen, verpleeghuizen, hotels en scholen) wordt verruimd van vijf jaar naar tien jaar.

Lees verder: Mogelijkheden tijdelijke verhuur leegstaande gebouwen verruimd

Tijd is geld voor Apple

| 12-11-2012

Apple schijnt de Schweizerische Bundesbahnen (SBB) een bedrag van 20 miljoen Zwitserse frank (circa 16,6 miljoen euro) te hebben betaald om de stationsklok van de Zwitserse spoorwegen te mogen gebruiken in het nieuwe besturingssysteem iOS6 van de iPad. Dat schrijft de Zwitserse krant Tages Anzeiger.

Lees verder: Tijd is geld voor Apple

Parship: misleiding in plaats van verleiding

| 25-07-2012

Niet iedereen loopt zomaar de liefde van zijn of haar leven tegen het lijf. Je kunt passief thuis gaan zitten wachten tot de ware Jacob naar jou toekomt, of je kunt hem zelf gaan opzoeken. Bijvoorbeeld via relatie- of datingssites zoals Parship.nl. Via Parship.nl zal het toch wel moeten lukken, denk je. Volgens de website ligt er immers aan de Parship-formule wetenschappelijk onderzoek ten grondslag. De unieke Parship-formule is het resultaat van de samenvoeging van verschillende onderzoeksresultaten. De empirische studies die in de Parship-formule zijn opgenomen, zijn afkomstig van vier verschillende professoren, aldus de website. Kan niet misgaan zou je zeggen. Dus je schrijft - met alle vertrouwen op een goede afloop – snel in. Maar helaas. Het lukt je maar niet om die ene geschikte persoon te vinden. Hoe kan dat toch? De Parship-formule was toch wetenschappelijk bewezen?

Lees verder: Parship: misleiding in plaats van verleiding

Kunstroof na bijna 13 jaar opgelost

| 11-07-2012

Vandaag werd bekend dat na bijna 13 jaar vijf waardevolle schilderijen die in 1999 zijn gestolen, zijn teruggevonden. De schilderijen (in totaal zeven) werden indertijd gestolen uit een woonhuis. De vijf schilderijen die nu zijn teruggevonden, onder anderen schilderijen van de hand van Jan Steen en Salomon van Ruysdael, werden onlangs aangeboden aan veilinghuis Christie’s. Die vertrouwde het niet en schakelde justitie in. Inmiddels zijn drie verdachten aangehouden.

Lees verder: Kunstroof na bijna 13 jaar opgelost