Liefdesrelaties op de werkvloer

Afgelopen week is er veel commotie ontstaan omdat de Limburgse omroep L1 een nieuwe richtlijn opstelde tegen liefdesrelaties op de werkvloer. Maar mag de werkgever zich eigenlijk wel bemoeien met je privé-leven?

 

AMSTERDAM Twee collega’s die constant naar elkaar knipogen of stiekem staan te zoenen in het kopieerhok. Voor veel werkgevers en werknemers een bekende en soms vervelende situatie. Steeds meer bedrijven gaan zich dan ook bemoeien met de liefdesperikelen van het personeel.
L1 verstuurde vorige week een memo naar de werknemers waarin zou staan dat personeel de consequenties moet aanvaarden, wanneer zij kiest voor een liefde binnen het bedrijf. De directie kan dan een van de twee werknemers ontslaan. Volgens de directeur van L1, Rob Stevens, klopt dit verhaal niet. Hij ontkent deze woorden en zegt dat hij vooral open wil zijn tegenover zijn personeel. ,,Ik wilde de werknemers laten weten hoe het management over relaties op de werkvloer denkt. Wij vinden interne liefdesrelaties niet wenselijk en het is dan ook geen juridische richtlijn, maar een morele.”
Professor Muel Kaptein is medeoprichter van KPMG Integriteit, dat bedrijven adviseert bij het opstellen van gedragscodes. In een code staat bijvoorbeeld dat werknemers open moeten zijn over hun relatie, zodat problemen voorkomen kunnen worden. Kaptein zegt dat steeds meer bedrijven het belangrijk vinden dat er duidelijkheid is over de omgangsvormen. ,,Het kan een hoop druk geven binnen de werksfeer. Het is niet prettig voor de andere werknemers als een stel tijdens een vergadering constant naar elkaar aan het knipogen is. Een relatie kan er ook voor zorgen dat het liefdesstel niet meer objectief is naar elkaar toe. Daarom nemen werknemers vaak maatregelen, zoals de één over laten plaatsen naar een andere afdeling.” Kaptein denkt dat het dreigen met ontslag zoals omroep L1 deed een averechts effect heeft: ,,Mensen gaan het daardoor juist geheim houden. Liefde op de werkvloer moet bespreekbaar zijn.”
Werkgevers kunnen relaties op de werkvloer niet verbieden. Advocate Sonia Beedie, van advocatenkantoor Croon Davidovich, legt uit dat werkgevers erg weinig kunnen beginnen tegen de tortelduifjes. ,,In principe mag een baas zich niet mengen in het privé-leven van zijn personeel, maar onder bepaalde omstandigheden kan dat wel. Bijvoorbeeld als iemand niet goed functioneert. Maar ook dan spreekt een rechter zich nog vaak tegen de werkgever uit.” Directeur Stevens zegt dat hij zich bewust is van deze regels en hij weet dat het juridisch niet mogelijk is om iemand vanwege een romance te ontslaan. ,,Als het personeel niet meewerkt, kun je niets.”

 

Deze bericht is in Spits gepubliceerd nav een telefonisch interview met Sonia Beedie.

Reacties

ben overzee - 08-01-2010

hoi Sonia, Daarom nemen werknemers vaak maatregelen moet dat geen werkgevers zijn?