Personeel met erotische bijbaan? Pas op met ontslag

Elk jaar reis ik af naar hotel Van der Werff op Schiermonnikoog. Vorige week was ik er weer. De tijd heeft er stil gestaan en het hotelpersoneel bestaat uit kleurrijke types. Het is Fawlty Towers op de Wadden. Ga dat zien!

 

Hotel van der Werff heeft ook naam gemaakt in de arbeidsrechtspraak. Het hotel blijkt namelijk grenzen te stellen aan de nevenactiviteiten van zijn personeel. Wat is er aan de hand?

 

Van der Werff was erachter gekomen dat een van zijn vrouwelijke werknemers, een leerling-kok, in haar vrije tijd had meegewerkt aan een erotische film. De film was tegen betaling toegankelijk op een erotische website. Welke heb ik niet voor u onderzocht.

De nevenactiviteit van de leerling-kok leidde tot ontslag op staande voet. Dat ontslag was volgens het hotel gerechtvaardigd, omdat het niet geassocieerd wilde worden met de erotische activiteiten van de werkneemster.

 

Maar de rechter bleek dat onzin te vinden.

 

Deze uitspraak is in lijn met een uitspraak eerder dit jaar over het ontslag op staande voet van een strippende muziekleraar. Deze leraar luistert naar de naam Freek en bleek in zijn vrije tijd te werken als stripper en erotisch naaktmodel. Zijn advertentietekst luidde: ‘Ook zo genoeg van die huis-tuin-en-keukenmodellen? Atletisch gespierde Adonis stript en poseert naakt (indien gewenst erotisch) voor groepen en individuen. No fake? Take Freek! Mij aanraken mag.’

 

Toen de muziekschool achter Freeks nevenwerkzaamheden kwam, volgde er ontslag op staande voet. Ook dat ontslag werd door de rechter van tafel geveegd. Volgens de rechter had de docent terecht aangevoerd dat zijn geval vergelijkbaar is met de duizenden werknemers die deelnemen aan de Gay Parade. Bij die botenparade die jaarlijks plaatsvindt in de gracht voor mijn kantoor (dit jaar op 3 augustus!), wordt volgens de rechter ook gestript en is er ook sprake van erotisch entertainment.

 

Kortom, u moet als werkgevers pikante nevenactiviteiten van uw werknemers snel voor lief nemen. De goede, oude tijd is niet meer. Als het u toch te gortig wordt, omdat u meent dat de reputatie van van uw bedrijf een deuk op loopt, kies dan liever niet voor ontslag op staande voet. Met een beëindigingsprocedure bij de kantonrechter heeft u meer kans op succes.

 

Max van Til is partner van Croon Davidovich Advocaten te Amsterdam en gespecialiseerd in ontslag en overige arbeidszaken

 

Reacties

Peter-Paul de Kok - 19-06-2013

Beste Max, Ik heb twee vragen. Ik zal ze stellen in de volgorde waarin ze bij mij opkwamen. 1. Werkt die mevrouw nog steeds bij Van der Werff? 2. Als je als werkgever niet zit te wachten op dit soort nevenactiviteiten van je personeel, kan je dan niet gewoon een beding daarover opnemen in het contract of in het huishoudelijk reglement? Hartelijke groeten, Peter-Paul de Kok