Mag je je baas bashen op Facebook?

‘Mijn bazen verzieken mijn leven’, had een Franse werkneemster op haar Facebook-pagina geschreven. Haar baas kwam daarachter en ontsloeg haar. Nadat een lagere Franse rechtbank de werkgever in het gelijk stelde, heeft het Franse Hof van Cassatie haar ontslag vorige week teruggedraaid.

 

De reden is opmerkelijk. Omdat de belediging alleen voor haar Facebook-vrienden te lezen was, waarvan de vrouw er bovendien ‘niet te veel’ had, was er geen sprake van smaad volgens de rechter.

 

In een vergelijkbare zaak heeft de Nederlandse kantonrechter vorig jaar radicaal anders geoordeeld. Een magazijnmedewerker van Blokker had zijn leidinggevende op Facebook een ‘hoerestumperd’ genoemd en Blokker een ‘hoerebedrijf’. De rechter vond de beledigingen niet getuigen van goed werknemersschap en achtte ontslag zonder vergoeding gerechtvaardigd.

 

De Nederlandse kantonrechter snapt duidelijk beter hoe Facebook en andere sociale media werken dan zijn Franse collega. Het onderscheid tussen privé en publiek is op sociale media dun. Wat iemand op zijn Facebook-tijdlijn plaatst, kan door zijn vrienden ‘geliked’ worden waarna het ook bij anderen belandt en dus publiek wordt. En er wordt wat ‘af-geliked’ op Facebook.

 

Max van Til is partner bij Croon Davidovich

Reacties

Peter van der Veer - 19-04-2013

Beste Max, je stelt dat de Nederlandse kantonrechter beter snapt hoe sociale media werken. Ik ben het daar deels mee eens. Persoonlijk lijkt mij de inhoud van de boodschap toch ook van belang. De Nederlandse magazijnmedewerker ging ver buiten zijn boekje, mede door de naam van zijn werkgever door het slijk te halen. De Franse bazen hadden de boodschap van de gefrustreerde werkneemster wellicht kunnen aangrijpen voor een goed gesprek. (De welbekende hand in eigen boezem) Want was het nou zo schokkend wat zij schreef?

Max van Til - 19-04-2013

Beste Peter, Ik ben het zeker met je eens dat de inhoud van de verwensingen van belang is. De werkneemster in kwestie had het echter wel bont gemaakt. Ze had op Facebook ook gepleit voor het uitroeien van directrices zoals die van haar. Daarmee was voor haar werkgever een goed gesprek blijkbaar een gepasseerd station.