Mag je baas inbreken op je privé-mailadres?

Werknemer, pas op met mailen op je werk! Dat de baas – onder voorwaarden – mee mag kijken, weten we sinds een aantal rechtszaken. De rechter mag in Nederland zelf een afweging maken tussen het recht op privacy van de werknemer en het belang van waarheidsvinding. De meeste rechters laten dat laatste prevaleren. Dat de baas daarvoor koekeloert in de e-mail van werknemers, vinden die rechters niet zo zwaarwegend. Tenminste, zolang het om het zakelijk e-mailadres gaat.

 

Het Hof in Den Bosch behandelt momenteel een zaak die verder gaat: mag de baas ook kijken in de privé-mail van een werknemer? De Limburgse fabrikant van deurcomponenten (deurkrukken, -sloten, et cetera)Doco  stuurde zijn chef inkoop begin 2008 als expat naar China om goedkopere inkooplijnen op te zetten. Een jaar later ontsloeg Doco de man omdat hij bezig zou zijn met het opstarten van een concurrerend bedrijf. Bewijsmateriaal: Gmailtjes van de vrouw van de werknemer (die administratief werk deed voor Doco).

 

De ontslagen werknemer was woest: hoe had Doco het in zijn hoofd gehaald in de privé-mail van zijn vrouw te kijken. Hij eiste bij de kantonrechter in Maastricht dat zijn ontslag werd teruggedraaid vanwege ‘onrechtmatig verkregen bewijs’. Maar de Maastrichtse rechter stelde waarheidsvinding weer eens boven recht op privacy en oordeelde dat het ontslag gegrond was.

 

De zaak speelt nu in hoger beroep in Den Bosch. De raadsheren daar leggen gelukkig meer nadruk op het recht op privacy. Voor het Hof tot een arrest komt, wil het eerst van Doco weten hoe het in de Gmail van mevrouw heeft ingebroken. En waarom het dat gedaan heeft. Dat de rechter dat zo belangrijk vindt, is winst.

 

Toch wil dit niet zeggen dat de ontslagen werknemer van Doco de zaak wint. Kernvraag voor het Hof is of de vrouw haar Gmail-account naast privé ook zakelijk gebruikte. In dat laatste geval is de kans groot dat het Hof toch de lagere rechters volgt en oordeelt dat waarheidsvinding boven privacy gaat.

 

Laat het voor iedere werknemer daarom een waarschuwing zijn. Scheld in de mail nooit op de baas en verklap geen bedrijfsgeheimen of snode plannen. Ook niet via je privé-mail, als je dat soms voor je werk gebruikt of opent op de laptop van de zaak. Want je privé-wachtwoord achterhalen is voor de ict-afdeling in dat geval vermoedelijk een koud kunstje. En recht op privacy? Don’t bet on it.

 

Max van Til is partner bij Croon Davidovich