LinkedIn: kassa voor (ex)werkgever

Een sales director van een softwarebedrijf mag een boete aftikken van tienduizend euro. De man was gebonden aan een relatiebeding. Dit beding bepaalde dat hij een jaar geen contact mocht hebben met relaties van zijn ex-werkgever. Binnen deze periode voegde de man een van die relaties toe aan zijn LinkedIn netwerk. De ex-werkgever ontdekte dit en spande een kort geding aan bij de rechtbank in Arnhem. Deze liet er in een recente uitspraak geen twijfel over bestaan dat er sprake was van schending van het relatiebeding. De ex-werknemer werd veroordeeld tot het betalen van de overeengekomen boete van tienduizend euro.

 

Deze uitspraak is een novum en is een serieuze waarschuwing aan het adres van werknemers die gebonden zijn aan een relatiebeding en die zich begeven op de digitale snelweg.

Reacties

Karin Breedveld - 08-04-2011

Goed om te weten! Ik ben eigenaar van een bedrijf met veel jonge werknemers die de godgansedag bezig zijn met sociale media. Om enigszins inzicht te krijgen in de omvang van het internet gebruik van die werknemers bekijk ik hun profielen regelmatig. Bij sommige sites is zelfs te zien wanneer en op welk tijdstip berichten zijn geplaatst. Door deze uitspraak (die u aanhaalt) is het dus ook verstandig om internetsites van ex-werknemers goed in de gaten te houden. Dank voor de update! Mvg, K. Breedveld

anoniem - 09-04-2011

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nogal ver vind gaan dat je als ex-werknemer geen contact zou mogen hebben met relaties van je ex werkgever. Het hele idee achter zo'n beding is toch dat je geen klanten van je baas afpikt en dat je dus niet voor relaties van je ex-werkgever zult werken. Het verbieden van contact met wie dan ook op welke wijze dan ook lijkt mij nogal een inmenging in de prive sfeer. Strik genomen zou je dan ook een relatie van je ex-werkgever niet mogen groeten op straat. Dat is toch te zot voor woorden? Ik zou in hoger beroep gaan als ik deze ex-werknemer was. Misschien een idee dat hij u dan als advocaat in de hand neemt?

Rick Hoekstra - 11-04-2011

Ik denk dat de bestaande regeling wel erg strikt is toegepast. Deze situatie is bijzonder zwart/wit bekeken. Het gevaar zit in het zakelijk contact houden. Wat te doen wanneer de personen in kwestie elkaar al hebben ontmoet voordat het dienstverband werd aangegaan, dus ook voor het beeindigen daarvan, dan kan hier in mijn ogen geen schending van de regeling zijn geweest. Hoe zou dit immers moeten gaan als ik zaken zou doen met mijn vrouw, broer/zus of enig ander persoon die ook in mijn privéleven een rol speelt?

Mark Venema - 20-04-2011

Goed punt (Rick Hoekstra). Dat iemand mensen op zijn Linkedin pagina toevoegt wil nog niet meteen zeggen dat hij daarmee ook zaken doet. Je kunt ook tijdens het zakendoen toen je nog wel bij de vorige werkgever in dienst was, goede persoonlijke banden met klanten hebben opgebouwd en om die (persoonlijke) reden contact willen houden. Gaat de rechter straks iedere ex-werknemer die in een arbeidszaak is verwikkeld even googlen, om te kijken of die niet toevallig op vakantie op de camping zijn tent heeft opgezet naast een klant van vijf jaar geleden? Ik bedoel maar, waar ligt de grens? Er zou gewoon inhoudelijk moeten worden gekeken (bewezen) dat de oud-werknemer zaken doet met een klant van zijn voormalige werkgever. Zonder dat dat automatisch zou volgen uit een contact via een sociaal netwerk want iedereen zit tegenwoordig toch met iedereen op link-in, hyves, facebook etc.