Dresscode op de werkvloer

En waar ligt de grens van persoonlijke expressie? In de rechtspraak zijn er voorbeelden te over. In een destijds geruchtmakende zaak moest de rechter oordelen over een schoonmaker van het Golden Tulip Hotel in Hoofddorp die tijdens zijn vakantie was bekeerd tot Sikh. Na deze vakantie keerde de werknemer terug met tulband en een kirpan, een kort en stolp dolkje, en liet hij zijn baard staan. Deze metamorfose kon zijn werkgever niet bekoren. 
Volgens het Golden Tulip Hotel was de uitstraling van de werknemer  niet langer representatief voor het bedrijf. De rechter deelde die mening niet. Deze overwoog dat de werknemer er ondanks zijn tulband verzorgd uitzag en dat hij als schoonmaker bovendien nauwelijks met gasten in contact kwam. Zolang de werknemer zijn dolk onder zijn kleding droeg, was hij wat de rechter betreft vrij om ook op zijn werk zijn geloof te uiten via zijn uiterlijk. De man is naar ik begrepen heb een tulband in de bedrijfskleuren van Golden Tulip gaan dragen.

Een tramconducteur die vond dat het GVB hem moest toestaan om zijn halsketting met daaraan een vijf centimeter lange crucifix te dragen, kreeg echter nul op het rekest. Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 15 juli 2010 in navolging van de kantonrechter de vordering van de tramconducteur afgewezen.

De kledinginstructie van het GVB houdt ondermeer in dat kettingen niet zichtbaar op de bedrijfskleding mogen worden gedragen. Het GVB wil daarmee een zakelijke, uniforme en professionele uitstraling van de bedrijfskleding bereiken. De werknemer deed een beroep op de Algemene wet gelijke behandeling en stelde dat als moslima‚Äôs een hoofddoek mogen dragen, hij het recht moet hebben op het dragen van een kruis. 
Die stelling heeft het Hof verworpen. De hoofddoek, die uniformkleuren heeft en is voorzien van het GVB-logo maakt onderdeel uit van de bedrijfskleding. De hoofddoek verstoort de zakelijke, uniforme en professionele uitstraling van de kleding niet. Dat geldt niet voor de ketting met het kruis, aldus het Hof.

De conclusie lijkt mij gerechtvaardigd dat het GVB onderscheid heeft  gemaakt tussen verschillende religies door de hoofddoek wel te incorporeren in het GVB-uniform en (bijvoorbeeld) het kruis niet. 
Wonderlijk dat GVB met deze willekeur weg kan komen.