4 opeenvolgende arbeidscontracten voor bepaalde tijd. Zo doe je dat!

Veel werkgevers willen personeel waar ze zonder gedoe vanaf kunnen. Dus zijn contracten voor bepaalde tijd populair. Die kan je een werknemer alleen niet onbeperkt aanbieden. De wet bepaalt dat het vierde contract automatisch een contract voor onbepaalde tijd is. Hierdoor is het na het derde contract voor bepaalde tijd vaak einde oefening. Het is best jammer als je een goede werknemer om die reden moet laten gaan omdat je anders aan hem vast zit. Een bedrijf dat jachten bouwt loste dit zo op.

 

arbeidsovereenkomst én vaststellingsovereenkomst

Na de derde overeenkomst voor bepaalde tijd werd met de werknemer een vierde arbeidsovereenkomst gesloten. Daarbij werd meteen ook een vaststellingsovereenkomst getekend. In die vaststellingsovereenkomst werd opgenomen dat de vierde overeenkomst op 1 januari 2012 zou eindigen.

 

goed nieuws voor werkgevers

Toen de datum 1 januari 2012 was aangebroken stelde de werknemer dat de door de jachtbouwer gekozen constructie niet kon. Volgens hem was hij na zijn derde contract voor onbepaalde tijd in dienst gekomen. De jachtbouwer dacht daar vanzelfsprekend anders over en een procedure was het gevolg. Afgelopen week heeft het Gerechtshof in Den Bosch uitspraak gedaan. Volgens het Gerechtshof kon de creatieve constructie onder de gegeven omstandigheden door de beugel. Dit biedt perspectief voor werkgevers die na een derde contract voor bepaalde tijd geen vastigheid willen, maar goed personeel liever ook nog niet laten gaan. Tegen de uitspraak is overigens cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Het laatste woord is hier dus nog niet over gezegd.

 

Benieuwd naar de uitspraak?

 

Max van Til is partner bij Croon Davidovich Advocaten te Amsterdam en is gespecialiseerd in ontslag en overige arbeidszaken