Tip voor de BN-er, deponeer je naam als merk

 Chubby Checker

Je heet Ernest Evans en bent onder de naam Chubby Checker wereldberoemd geworden met `The Twist`, in 1958 nog maar de b-kant van 'Teardrops On Your Letter'. De naam en faam van Chubby waren vooral geënt op het dansje waarmee het liedje in de Peacock Club in Atlanta werd opgevrolijkt.

 

Naam als merk

Je bent maar een gewone jongen en dan plotseling een rijzende ster. De bijnaam die hij op school kreeg, eigenlijk deels een scheldnaam (chubby betekent dikkertje), werd zijn geuzennaam en zijn geuzennaam een merk. Een merk waaronder hij zijn producten op de markt brengt met het doel te voorkomen dat anderen zijn naam gebruiken voor commerciële doeleinden en profiteren van zijn bekendheid.

 

The last Twist

Bekendheid en kapers op de kust genoeg. In 2000, toen Chubby een toontje lager begon te zingen, begon hij nog een groothandel in snacks die over de toonbank gingen als `Chubby Checker Snacks`. De groothandel heette The Last Twist. Annex had Chubby ook nog een rijdende snack roadshow, de Checkerlicious Express met Chubby aan het stuur.

 

Een naam als bron van inkomsten

We hebben het over merkenrecht. Daarmee kun je dus in de eerste plaats geld maken met een naam, ook als het je eigen naam is of een pseudoniem. Je moet dan wel je naam als merk hebben gedeponeerd. Maar het merkenrecht kan ook gebruikt worden om je te verzetten tegen misbruik van je naam. Omdat daarmee de reputatie van je naam kan worden aangetast en daarmee ook de inkomsten uit het merk.

 

In de clinch met HP

Chubby zette zijn merkenrecht onlangs in tegen HP, dat in 2006 een app op de markt had gebracht die gebruikt kon worden om aan de hand van iemands schoenmaat de lengte van zijn penis te meten. De app maakte daarbij handig gebruik van de naam (en het merk) Chubby Checker. Het is nog niet duidelijk wat de procedure - behalve natuurlijk nog meer naamsbekendheid - gaat opleveren. In ieder geval ging het excuus van HP dat ze ermee gestopt waren en dat zij de app niet zelf gemaakt hadden niet op.

 

Tip voor de BN-er in spe

Tip voor aankomend talent in Nederland. Wees zuinig op je naam. Voordat je het weet ben je een BN-er en sta je op een app waartegen je niets kunt ondernemen. En je bent misschien wel geen Andre Rieu, die ook al zijn naam als merk heeft gedeponeerd, maar een lening bij een bank komt er ook bij jou net iets makkelijker door als je beschikt over een exploitabele merknaam.