Ondernemers opgelet, een merk!

Als je een onderneming drijft en je wil een beetje aandacht voor je tent, dan bazuin je rond wat je onderneemt. Je repareert bij voorbeeld Porsches en dus spijker je een bord met Porsche op je deur. Je zet het op je briefpapier, op stickers en ook je website etaleert in alle toonaarden dat je Porsches repareert. Om je specialisme te benadrukken is Porsche je enige product. En last but not least laat je in je ondernemingsijver het karakteristieke logo van Porsche zien.

 

Dealer

Er lijkt met dit scenario geen vuiltje aan de lucht. Dat dacht ook Garagebedrijf Van den Bergh, het bedrijf dat voldeed aan de beschrijving hiervoor. Daar kwam verandering in toen (al weer enige tijd geleden) de enige echte Porsche haar een halt toeriep en daarin na een lang juridisch gevecht ook slaagde.Van den Bergh mocht wel Porsches blijven repareren (en dat zeggen), maar hij mocht niet de indruk wekken een dealer van Porsche te zijn.

 

Talensshop.nl

Bijna hetzelfde verhaal betrof een lijstenmaker die verf- en tekenmaterialen op internet aanbood onder de naam Talensshop.nl. Ook in dat geval ging het om het aanbieden van producten van uitsluitend Talens. De lijstenmaker deed zich voor als een specialist op het betreffende gebied. Een ook hij kreeg te maken met de echte Talens die zijn webshop niet zo zag zitten. Er kwam een zaak van en de rechtbank vond in eerste instantie dat de lijstenmaker te goeder trouw was en mocht refereren aan het merk Talens. Niemand zou volgens de rechtbank kunnen denken dat de lijstenmaker een officiele dealer was van Talens.

 

Meeliften met naamsbekendheid

Talens ging in hoger beroep bij het Gerechtshof met het gevolg dat de kaarten anders kwamen te liggen. De lijstenmaker suggereert volgens de hogere rechter wel degelijk dat hij een band heeft met Talens (net zo als de Garagehouder in de Porschezaak). Hij gebruikt notabene zelf de term 'dealer'. Talens kon bovendien aan de hand van een marktonderzoek bewijzen dat het publiek als zij bij de Talensshop kocht, dacht met de fabrikant te maken te hebben. Hij lifte daardoor mee op de bekendheid van het merkTalens.

 

Tip voor webshopstarters

Begin je dus een webshop en richt je je op de verkoop van specifieke producten of diensten, noem je zelf dan in ieder geval geen dealer en suggereer ook niet dat je dat bent. Je mag best wel laten zien wat je verkoopt (of aanbied), maar probeer iedere verwarring te vermijden waardoor mensen zouden kunnen denken dat je gelieerd bent aan de merkhouder van de producten (of de diensten) die je aan de man wil brengen.