Heeft Henk een probleem?

Henk is op facebook een modeblog begonnen. Het heet Henk's Fashion. Hij steekt de draak met korte pittige kapsels en de draagsters daarvan. Het blog is kennelijk erg populair. In een korte tijd meer dan 11000 likes. Henk laat dus portretten van dames zien met die kapsels en met teksten die nu niet bepaald erg florisant zijn voor de draagsters van de kapsels. Heeft Henk een probleem?

 

Beledigende foto's op Facebook

Hoe komt Henk aan de foto's? Van Facebook dus waar de dames die foto's zelf op hebben gezet. Mag dat? Kunnen de dames een stokje steken voor het gebruik van hun portret in combinatie met de beledigende teksten?

 

Auteursrecht

Ga je het rijtje mogelijkheden langs, dan blijkt dat succesvol ingrijpen zo eenvoudig nog niet is. Als je de foto zelf gemaakt hebt, dan heb je daar auteursrecht op. Henk heeft dan je toestemming nodig. Maar heb je die niet al gegeven door de algemene voorwaarden van Facebook te aanvaarden? Dikke kans dat je daar vastloopt. Je hebt in feite aan Facebook een licentie verleend voor het gebruik van je foto en die licentie werkt door naar andere facebookgebruikers.

 

Voorwaarden Facebook

Heeft Henk misschien de voorwaarden van Facebook geschonden door zich via dat kanaal schuldig te maken aan het pesten en intimideren van andere facebookgebruikers? Je kunt dat bij Facebook melden en dan maar afwachten hoe Facebook dat ziet. Ook niet zo sterk.

 

Portretrecht

Je hebt als geportretteerde ook een portretrecht. Dat geeft je het recht om je te verzetten tegen het gebruik van je foto op een manier waardoor je in je eer en goede naam wordt aangetast. Niet zo gek misschien, want je hebt misschien wel toestemming gegeven voor het gebruik van je foto maar niet voor dit gebruik. Je bent met een actie op grond van het portretrecht in ieder geval niet afhankelijk van Facebook.

 

Aantasting reputatie?

En dan nog eentje. Kun je zeggen dat Henk je reputatie heeft aangetast? Dat ligt natuurlijk in het verlengde van het portretrecht maar slaat meer op de tekst. Maar daar je heb wel iets te bewijzen en of dat lukt?

 

Smaad en laster

Is het ook strafbaar wat Henk doet? Dan zou hij zich schuldig moeten hebben gemaakt aan smaad en laster. Dat is strafbaar. Maar zo eenvoudig zal zo'n actie ook niet zijn.  

 

Conclusie

Ik zou alles overziend gaan voor het portretrecht. Het meest overzichtelijk en waarschijnlijk het meest effectief. Dames, verenigt u en neem Henk te grazen. Voorlopig is Henk op vakantie en heeft daar vast geen probleem.