Gordon en Breukhoven, over schande en schade

Gordon en Connie Breukhoven kunnen niet door een deur. Dat was al duidelijk maar nu - na de uitzending van het Benefietprogramma 'Effe Geen Cent Te Makken' afgelopen woensdag - valt daar geen spelt meer tussen te krijgen. Ze slaan met de deuren. De aanleiding voor de herrie is al niet meer interessant. Wel is intererssant wat de gevolgen zijn van Gordon' s actie en Connie's reactie.

 

De feiten

Gordon noemde tot twee keer toe het telefoonnummer van Connie onder de smadelijke toevoeging 'Wilt u echt een oudje helpen, bel dan 06....' Aan de uitzending ging een telefoongesprek tussen beide kemphanen vooraf, waarin Gordon Connie Breukhoven een vuil, vies, goor, verwend secreet noemde en haar tot slot nog toevoegt 'krijg de tyfus'. En dat telefoongesprek is - zonder dat Gordon daar een c in had - in de pers gekomen.

 

Wat gebeurt hier juridisch?

Connie is natuurlijk pisnijdig en heeft haar advocaat al op Gordons dak gestuurd. Heeft Connie een zaak? Wat gebeurt hier allemaal, juridisch gezien dan? Wordt hier beledigd, wordt iemands privacy geschonden of handelt Gordon hiermee simpel onrechtmatig, zonder dat daar een specifiek etiket op hoeft te worden geplakt.

 

Belediging, Smaad

Belediging? Smaad? Van belediging is sowieso geen sprake omdat dat alleen geldt tegenover ambtenaren, leden van de rechterlijke macht en het koningshuis. Smaad dan? Dat is het opzettelijk iemands eer en goede naam aanranden door telastelegging van een bepaald feit met het doel daaraan ruchtbaarheid te geven. Gordon wist niet dat het telefoongesprek in de pers zou komen. Hij zal daar misschien niet rouwig om zijn geweest, maar het bewijs daarvan is doorslaggevend. Geen belediging en smaad dus.

 

Privacy

Privacy? Het delen van het telefoonnummer van Connie Breukhoven tijdens de Benefietuitzending zou wel eens een inbreuk kunnen zijn op de Wet Bescherming Persoonsgegevens en dus in strijd met haar privacy kunnen zijn. Er moet dan eerst wel een rijtje criteria wordt langs gelopen waaraan de feitelijke situatie moet beantwoorden wil zo'n actie langs die weg kunnen slagen.

 

Onrechtmatige daad

Eenvoudiger en vermoedelijk effiecienter is het voor Connie om het te gooien op een algemene onrechtmatige daad van Gordon jegens haar. Voldoende is dan dat hij zich heeft gedragen op een onbetamelijke wijze zodanig dat hij daarmee schade heeft berokkend aan Breukhoven. Natuurlijk is het gedrag van Gordon in zekere zin uitgelokt door Breukhoven, dus die nuancering zal een rechter mogelijk ook aanbrengen. Maar het noemen van haar 06 nummer gaat beslist te ver.

 

Gordon sanitaire

Ik geef Connie wel een kansje. Schade is er ongetwijfeld, al zal die niet veel meer zijn dan die als gevolg van een onbruikbaar telefoonnummer. Voordeel van het hele circus is natuurlijk dat de kinderen weer even lekker op straat kunnen spelen. En je moet maar denken: het gaat ze om het spel en daar hebben ze wel een paar knikkers voor over. Alternatief: leg om Gordon een cordon sanitaire zodat Connie voortaan buiten schot is van haar aartsvijand.