Een dure grap

door: Kees Berendsen

 

Met het plaatsen van een filmpje op de website van Geen Stijl waarin een dronken studente werd getoond die zei dat ze als majesteit aangesproken wilde worden is de goede eer en naam van de studente aangetast. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam definitief geoordeeld in een uitspraak daarover.

 

Het filmpje was gemaakt door Studenten.tv, maar doorgeplaatst door GeenStijl onder toevoeging van de nodige denigrerende opmerkingen. Ondanks het verzoek van de studente om het filmpje te verwijderen is de film herplaatst met de toevoeging ‘dan kun je het krijgen ook’. De publicatie leverde nogal wat tumult op én een kort geding waarin de rechter verdere openbaarmaking van het filmpje verbood. De nieuwe zaak ging tevens over de schade. De Rechtbank was daar duidelijk over. Een direct verband tussen de uitzending en het psychische leed dat het slachtoffer daarvan had ondervonden (kort na de publicatie kreeg zij een eetstoornis) staat volgens de rechter vast. GeenStijl werd veroordeeld tot een schadevergoeding van € 10.000,-. Het verweer van GeenStijl dat zij dit ‘voor de lol’ had gedaan en ‘dat dit een kwestie was die men snel vergeet’ ging er bij de Rechtbank niet in. GeenStijl had door herplaatsing en de toevoeging van de vernederende teksten de kwestie groter gemaakt dan zij was.

Reacties

Trude - 02-11-2011

Prima uitspraak, zo worden de mensen die schade lijden eindelijk gehoord. Hopelijk dat de daders er van leren en andere zich bedenken voor ze zo'n "geintje"uithalen.